Житомир Прес-релиз 9 липня 2015

Прес – реліз для ЗМІ

09 липня 2015 року о 14.00  (м. Житомир, Прес-клуб реформ) відбулася  прес-конференція на тему:

1. Презентація волонтерського руху по юридичній допомозі учасникам та біженцям АТО, а також переселенцям з анексованої території Автономної Республіки Крим.
  2. Позиція Асоціації антиколекторів та правозахисників України «Ваша Надія» стосовно прийнятого депутатами Верховної ради України закону № 1558-1 про реструктуризацію валютних кредитів.
  3. Захист прав споживачів фінансових послуг (позичальників і вкладників) при введенні тимчасової адміністрації та ліквідації банків.

Як відомо, з 2011 року Україна має спеціальний закон, який регулює діяльність волонтерів.

Так, в Законі України «Про волонтерську діяльність» міститься легальне визначення волонтерства:

• волонтерська діяльність  —   добровільна,   безкорислива,  соціально  спрямована,  неприбуткова  діяльність,  що здійснюється  волонтерами  та  волонтерськими   організаціями   шляхом   надання  волонтерської допомоги.

В свою чергу, волонтерською допомогою вважаються роботи та послуги, які виконуються або надаються волонтерами безоплатно.

Однак, безоплатне виконання робіт або надання послуг особами, що має одноразовий характер або здійснюється на основі сімейних, дружніх чи сусідських відносин, — не є волонтерською діяльністю.

Волонтерська діяльність здійснюється за такими напрямами:

— надання волонтерської допомоги з метою підтримки малозабезпечених, безробітних, багатодітних, бездомних, безпритульних, осіб, що потребують соціальної реабілітації;

— здійснення догляду за хворими, інвалідами, одинокими, людьми похилого віку та іншими особами, які через свої фізичні, матеріальні чи інші особливості потребують підтримки та допомоги;

— надання допомоги громадянам, які постраждали внаслідок стихійного лиха, екологічних, техногенних та інших катастроф, у результаті соціальних конфліктів, нещасних випадків, а також жертвам злочинів, біженцям;

— надання допомоги особам, які через свої фізичні або інші вади обмежені в реалізації своїх прав і законних інтересів; (ТОЩО).

У Незалежній Україні розвиток волонтерського руху датується початком 90-х років XX ст., коли було створено службу під назвою «Телефон Довіри», де працювали волонтери. Із 1992 року в Україні почала активно розвиватися мережа соціальних служб для молоді. Головна мета їхньої діяльності – реалізація державної молодіжної політики та завдань, окреслених у Декларації „Про загальні засади державної молодіжної політики в Україні” і Законі Україні „Про сприяння становленню та соціальному розвитку молоді в Україні”.

За останнім незалежним опитуванням  майже чверть українців (23%) мали досвід волонтерства, із них 9% українців почали займатись волонтерством протягом останнього року. Основним напрямком діяльності волонтерів в 2014 році стала допомога українській армії та пораненим — цим займались 70% волонтерів. До подій Майдана найбільш актуальними напрямками діяльності були допомога соціально незахищеним групам населення та благоустрій громадського простору.

Юрист «Ваша Надія» Роман Лях, вказав, що основними проблемами волонтерства є:

1. Немає чіткого механізму регулювання діяльності волонтерської діяльності. Лише формальна підпорядкованість КМУ (міністерство соц.політики, молоді та спорту). З цього випливає наступна проблема.
  2. Зловживання, тобто прикриття волонтерською діяльністю, а насправді відбувається відмивання грошей за рахунок коштів благодійників.
  3. Немає дозволів та документів у волонтерів, якими підтверджується їхні повноваження.
  4. Немає чіткої інформації про волонтерські організації та діяльність, якою вони займаються.
  5. Необізнаність людей. Пересічні громадяни не знають відповіді на питання: в чому ж полягає волонтерська діяльність?
  6. Влада не реагує на численні викриття журналістами псевдо-волонтерських організацій.

Також з 20 квітня 2015 року Асоціація «Ваша Надія» розпочала юридичну волонтерську діяльність. При цьому, на першому етапі заплановано  надавати правову  допомогу особам, які, через свої фізичні або інші вади, обмежені в реалізації своїх прав і законних інтересів, сім’ям загиблим учасникам війни на Сході України, раненим бійцям та мирним жителям, що постраждали від військових дій в зоні АТО чи при анексії Криму.

Один із учасників прес-конференції Олександр Городецький (учасник АТО) звернувся за юридичною волонтерською допомогою і по Житомирській області, оскільки не може отримати статус учасника АТО.

Юристи асоціації дали відповіді на численні запитання щодо учасників АТО, їх прав та обов’язків, статусів, компенсації  тощо.

Щодо позиції Асоціації антиколекторів та правозахисників України «Ваша Надія» стосовно прийнятого депутатами Верховної ради України закону № 1558-1 про реструктуризацію валютних кредитів, то її голова, Федір Олексюк, вказав, що вперше за новітню історію Незалежної України прийнято Закон, який реально вирішує проблеми простого громадянина, а весь ажіотаж біля цього Закону є спробою захистити кримінально-банківський-олігархічний капітал і в черговий раз перекласти існуючі і майбутні проблеми  на плечі простих людей.

Позиція додається.

За останні роки біля 50 банків стали проблемними в Україні і ця тенденція наростає.

Як захистити свої вклади і вберегтись від великих ризиків під час ліквідації банків давали поради учасники прес-конференції.

На прес-конференцію запрошувались і були учасниками:

• Федір Олексюк – правозахисник, Голова Координаційної ради антиколекторів та правозахисників України «Ваша Надія», Головний координатор Громадського руху «За єдину країну, народовладдя і громадянський  контроль».
  • Роман Лях –  юрист  Асоціації «Ваша Надія»
  • Віталій Гедзун – керівник регіонального представництва Асоціації «Ваша Надія» в Житомирській області
  • Олександр Городецький — учасник АТО, звернувся за юридичною волонтерською допомогою.

Контакти:

Офіційний сайт Громадсько-соціальне

інформаційне агентство «Ваша Надія»: www.vasha-nadiya.com

Офіційний сайт Олексюка Ф.Ю.: www.Oleksyuk.ru

Телефон для отримання інформації:

067448-56-84, 067-883-17-84, 063-993-12-40

Емайл: Fedor@Oleksyuk.ru

Контактний телефон 067-214-74-54

Директор ТОВ «ГСІА «Ваша Надія»                                                 Олексюк Ф.Ю.